parc del Laberint d’Horta
Ubicat a la finca del marqués de Llupià, de Poal i d’Alfarràs, Obra de l’italià Domenico Bagutti, les plantacions son disseny del jardiner francès Joseph Delvalet, implementades pel mestre d’obres català Jaume Valls. Es tracta del jardí més complert de la ciutat, amb un molt bon manteniment per part del Servei de Parcs i Jardins.
fons bessones de la Rotonda Exterior
A continuació del petit aparcament, es troba una bonica rotonda amb un parell de bancs d’obra que donen aixopluc a dues basses bessones.
brollador del Pati del palauet Desvalls
Abans d’entrar al parc pròpiament dit, ens entretindrem un moment al pati de l’antic palauet, ara seu de la Biblioteca de Parcs i Jardins.
jardí Romàntic
font Heràldica
A l’entrada dels jardins, al costat esquerra del palauet, es troba la plaça del pelicà, aquí hi ha la font heràldica, amb una columna coronada per un gos alat, símbol de la casa de Llupià, i a la base un pelicà.
font de l’exvot
Al costat de la cabanya de l’ermità, hi ha una antiga font grutesca, amb un amoret en forma de exvot.
basses de les bombes
A la part més baixa del jardí, trobem aquestes basses que emmagatzemen l’aigua per nodrir la gran quantitat d’elements aquàtics.
canal del jardí Romàntic
Seguint el costat del jardí Romàntic, ens acompanya un canal que rep les aigües de la cascada superior, per cert, la remor de l’aigua, amb la inclinació i multiplicada per l’eco de l’espai reduït, fa suposar un cabdal molt més abundant.
estany inferior
Seguint pel jardí romàntic, arribem als dos estanys, primer a l’inferior, amb tres brolladors enmig dels rocs, per cert, encara que ara no es pugui observar, els nenúfars interiors tenen el seu espai delimitat per un serigrafiat a la pedra.
font del ferro
Entre els dos estanys, al marge, veiem la caseta que proporcionava l’aigua a l’antiga font del ferro, ara desapareguda
estany superior
Una mica més amunt, trobem l’estany superior, avui sense brollador.
cascada
A la part més allunyada, trobem aquesta cascada que proporciona la vida a la resta dels elements del jardí romàntic. Al costat una bassa quadrada protegida per una barana. Davant de la cascada es troba un gran espai ombrívol per reposar.
font romàntica
A la mateixa terrassa, una mica més enredera, recolzada a la terrassa superior, es troba aquesta font romàntica, en forma de quatre brolladors superposats.
estany d’Enees
Entre la cascada i la font romàntica, es troba una rampa que ens menarà a la terrassa superior, aquí, a ma esquerra, una mica amagat, ens espera un racó deliciós que domina aquest estany.
antic jardí oriental
Per acabar el jardí romàntic, tornem cap a l’entrada, i en un nivell inferior trobem un gran espai, ara reconvertit en estil francès amb aquest brollador, abans estava ocupat pel jardí oriental d’on encara hi resta aquesta porta d’estil japonès.
font del garrofer
Just a tocar de la porta japonesa, es troba un raconet ombrívol presidit per aquesta font d’obra amb una tassa circular.
jardí Neoclàssic
estany del faune
En primer pla es troba una escala que ens endinsarà a un espai recollit que amaga un petit estany quadrat que es nodreix del safareig superior.
safareig
Just al damunt, capiculat amb l’estany anterior, trobem aquest safareig quadrat, mes gran.
pica
Al mateix nivell, trobem una petita estança oberta, amb una finestra i uns bancs d’obra, que té una pica a a la paret, amb una carassa per aixeta i un petxina per recollir l’aigua.
font de la Piràmide
Pugem una mica i a la plaça del rellotge ens desviem a la dreta cap al jardí de les molses, al racó més amagat, en una gruta, trobem l’anomenada font de la piràmide o de la bèstia, pel cap d’animal que fa de brollador.
font vegetal
Ara ens trobem a la part mes interessant del parc, la que l’hi dona nom i no ens podem perdre, el Laberint pròpiament dit. Marcant la placeta de l’entrada i sortida, ens espera una font rodona en forma de brollador, voltada per tres bancs semicirculars.
gruta d’Eco i Narcís
A la sortida del Laberint ens cridarà l’atenció la gruta que quan varem entrar estava a la nostra espatlla, just a sota de l’escalinata del Belvedere. A la paret només veurem la figura d’Eco, en terracota, mentre que Narcís es suposa present mirant-se a l’estany circular, enamorat de sí mateix.
estanys bessons dels templets
Just a sobre de l’escalinata del Belvedere, comença un altra escala, als dos cantons hi ha uns templets, i a cada banda un petit estany amb relleus en marbre i un parell de busts cada un. El templet de l’esquera està dedicat a Dànae, i el relleu del seu estany a Deucalió i Pirra. El templet de la dreta està dedicat a Ariadna, mentre que el relleu del seu estany representa la Translació al cel d’una dona estimada per un déu.
font ovalada sota el canal Romàntic
Encarem el pas sobre el canal Romàntica, per dirigir-nos cap al Pavelló Neoclàssic, i abans de pujar trobem aquest brollador triple dins una bassa ovalada.
canal Romàntic
Travessant per sota dels dos ponts, veiem el canal Romàntic, de tres metres de profunditat, dissenyat per Elies Rogent el 1853, en el seu temps es podia navegar amb una barqueta.
font quadrada sobre el canal Romàntic
Pugem la rampa i travessem el canal Romàntic. Just a sobre hi ha un brollador triple en una bassa rectangular.
estany dels Dofins
Pugem les escales del pavelló de Carles IV i just al darrera, trobem aquest estany quadrat, amb la figure de dos dofins en marbre.
gruta de la nimfa Egèria
Presidint l’espai trobem la gruta de la nimfa Egèria, dissenyada per Domenico Bagutti el 1804, amb un estany circular amb un brollador múltiple central.
estany forestal
A la part mes alta es troba aquest estany quadrat protegit per una barana, proveït per la mina de la Marquesa, que proporciona aigua per regar el jardí.
brolladors del jardí dels Boixos
Abans de marxar del recinte, ens aturem a la porta del jardí dels boixos, a ma esquerra del palauet. Al fons, enmig del jardí, s’albira un parell de brolladors circulars. Avui m’hi han acompanyat amablement, espero que ben aviat sigui accessible per a tot-hom.
cascada jardí domèstic
Al mateix recinte del jardí dels Boixos, trobem el jardí domèstic, amb la cascada de les Camèlies, feta amb brolladors, tampoc és accessible, per ara.
gràcies! molt ben fet
Gràcies per seguir-me