mina de Jesús
A conseqüència de la manca d’aigua de la ciutat, proveïda habitualment per pous, al segle XIV es va començar a desenvolupar la captació d’aigües des de Collserola. Aquesta mina, agafa el nom del camí de Jesús, que ara seria el Passeig de Gràcia, i seguia fins a la denominada caseta de Jesús, a la cruïlla amb el carrer del Consell de Cent. El Servei d’Arqueologia de la Ciutat té documentada una actuació al carrer de Còrsega 344 amb motiu de la construcció d’uns aparcaments soterrats al fonaments d’un hotel de nova construcció. Adjunto un planell del MUHBA on es veu el recorregut de la mina de Jesús.
Aquesta mina, avui pren actualitat. A conseqüència de les obres per duplicar la capacitat del col·lector, han sortit a la llum les restes d’unes cisternes. Enrajolades amb rajoles arrabassades d’altres llocs sense gaires miraments, n’hi ha fins i tot d’un nínxol.
Possiblement, aquestes cisternes van arribar a emmagatzemar aigua de la propera mina de Jesús per un molí de la zona.
Finalment, una altra possibilitat d’abastiment d’aquestes cisternes es el proper pou dels Caputxins, o de Santa Eulàlia. Pou alimentat amb filtracions del torrent del Pecat, situat a la cruïlla de la Diagonal amb el Passeig de Sant Joan.
Si hi aneu aviat, encara podreu veure-les a cel obert, a la cruïlla entre Diagonal i el carrer de Girona.